A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Згурівської селищної ради Броварського району

Семінар-практикум з елементами тренінгу для заступників директорів закладів загальної середньої освіти з теми «Дотримання професійного стандарту вчителя – запорука успішної атестації».

Дата: 17.03.2023 08:03
Кількість переглядів: 8

 

 

17 березня на базі Згурівського центру професійного розвитку відбувся семінар-практикум з елементами тренінгу для заступників директорів закладів загальної середньої освіти з теми «Дотримання професійного стандарту вчителя – запорука успішної атестації».

📕Учасники семінару розглянули основні положення професійного стандарту, документи, що регулюють професійну діяльність педагогічних працівників, компетентності, якими мають володіти, трудові функції, професійні компетентності вчителя відповідно до кваліфікаційних категорій педагогічних працівників. Також учасники заходу визначили практичне застосування професійного стандарту під час атестації та сертифікації, підвищення кваліфікації та оцінювання власної діяльності.

👨‍👨‍👧‍👧Виконуючи тренінгові вправи, заступники створювали ідеал сучасного вчителя, визначали можливості та перешкоди особистісно-професійного розвитку. Примірявши на себе роль оптимістів та скептиків, визначали переваги та недоліки застосування стандарту у професійній діяльності та переконалися, що людина здатна блискавично відшукати в інформації позитивні та негативні характеристики, а недоліки часто легко перевести у переваги для того, аби розвиватися і бути конкурентноспроможним.

‼️Власне, учасники семінару зрозуміли, що стандарт розроблений не просто як технічний документ, який буде лише фіксувати набір компетентностей, які би відповідали певним трудовим функціям. А стандарт насправді є розвивальним, який дає змогу вчителю бачити свою траєкторію розвитку й розуміння – як вибудовувати кар’єру на основі рефлексії своєї професійної діяльності, аби учитель мав можливість – відрефлексувати, зробити самоідентифікацію і спроєктувати свою індивідуальну траєкторію розвитку.

👩‍🏫Вдало висловився щодо цього світовий освітній експерт Андреас Шляйхер: «Якість освітньої системи не може бути кращою, ніж якість учителів у цій системі». Справді, якщо ми звернемося до міжнародних досліджень, то вони свідчать, що успіхи в розвитку країн найбільше залежать від якості підготовки педагогічних працівників і ефективності кадрової політики і аж ніяк не від розмірувидатків на освіту, не від високих показниів рівного доступу до освітніх послуг.

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора